Bestemors brød

2 brød

Ingredienser:

25 g gjær

5 dl melk

5 dl vann

1 ss matolje

2 ts salt

0,5 ts bakepulver

5 dl grovt sammalt hvete

15 dl hvetemel

 

2- 3 dl hvetemel til utbaking

Pensling:

1 ss melk

1ss vann

Fremgangsmåte:

Varm melk og vann til blandingen er lunken ( maks 37 grader ). Rør ut gjæren i væsken. Bland så i olje, salt og bakepulver og deretter det grove melet.

Rør deretter i hvetemelet. Det skal bli en bløt og klissete deig. Hev deigen i 1 time.

Bak ut 2 brød på melet kjøkkenbord.

Ha deigen i 2 brødformer som er dekket med bakepapir i bunnen. Du kan enten bruke to former som er like store og rommer 1,5 liter, eller du kan bruke en form som rommer 2 liter og en mindre form som rommer 1 liter.

Etterhev brødene i ca. 30 minutter.

Pensle over brødene med melk som er blandet med litt vann. Prikk overflaten av brødene med en gaffel.

Stek brødene først midt i ovnen ved 175 grader i ca. 30 minutter. Øk deretter temperaturen til 210 grader og stek videre i 15- 30 minutter, til brødene gylne og gjennomstekte ( brød stekt i 1 liter form blir fortere gjennomstekt enn brød stekt i 2 liter form ).

Legg igjen en kommentar